Monday, April 22, 2013

Nesodden: 3 seire til ildsjelene og folkeviljen

I vår kan vi oppsummere tre viktige seiere, på vidt forskjellige områder, som har kommet gjennom hardt arbeid fra ildsjeler og en massiv opinion.

I februar kom denne meldingen på facebooksiden til støttegruppa for familien Dar:
«En fantastisk og uvirkelig dag for oss går mot slutten. Etter 11 års kamp har vi vunnet og Nadeem har fått opphold i Norge, ... eller "klagen fra Nadeem Dar over UDIs vedtak tas til følge" som det heter på "utlendingsnemdask". Nadeem får medhold på alle punkter, og UNE har nå endelig innsett at de ikke hadde en sak som ville tåle en rettslig prøve. Det har tatt tid. 2 år i siste runde.»

Solid støtte i Nesoddens befolkning, bl.a gjennom enstemmige kommunestyrevedtak, er en av forutsetningene for seieren. Regjeringens brutale asylpolitikk og UDI fikk et prestisjenederlag. Støttegruppa har bidratt til å gjøre Nesodden (og Norge) til et litt mer humant samfunn. Vel vitende om at mange asylsøkere med svakere støttegrupper blir utvist til en brutal skjebne, skal vi feire seieren.

Stillulføya ble lansert med voldsomt reklameopplegg og vakre drømmer om en ny naturperle. Mange syntes ideen var forlokkende. Aksjonsgruppa for bevaring av Storeflua ble raskt etablert og klarte på få uker å skaffe fram kunnskap om miljøkonsekvensene som skrapte vekk glansbildene. Grundig dokumentasjon og godt opinionsarbeid gjorde at de politiske støttespillerne i kommunestyret kastet kortene etter bare 4 måneder. Stillulf Karlsen, Oslo Havn, Ruter og Oslo kommune gikk på et viktig nederlag. Det biologiske mangfoldet i Bunnefjorden er litt mindre presset.

24. januar ble Bjørnemyrhallen offisielt åpnet. Lærerådet og foreldreutvalg kunne feire ny flerbrukshall etter 30 års kamp mot politikere som prioriterte alt annet enn barnas behov for fysisk fostring. Siste gang Bjørnemyrhallen forsvant ut av kommunale prioriteringer var ved planleggingen av Tangenten. Den ble reddet etter sterkt press fra foreldre og litt uventede penger som følge av finanskrisa. Nå er flerbrukshallen i full drift.

Ikke noe av dette hadde skjedd hvis folk hadde satt seg ned og stolt på makthaverne. Pengemakta rår, også over parlamentariske organ. Ordrene ovenfra handler ofte om hensynet til profitt. De menneskelige behovene trengs det press nedenfra for å få gjennomslag. Derfor er rommet for lokalt initiativ så viktig. Derfor er det så viktig at politikere og øvrighet ellers underordnes folkeviljen. Du kan bidra.
(Fra Rødt nytt Nesodden i April)

No comments: