Sunday, April 28, 2013

Nesodden som Oslos Manhatten?

Er visjonene om Nesodden som Oslos Manhatten bare tull? Sterke pengeinteresser tenker faktisk seriøst slik. Og politikerne er i ferd med å ta de første grepene.

Ruter har på få år presentert tre T-baneforslag til Nesodden. I sin visjon fra 2010 presenterte de T-bane over Bunnefjorden fra Nordstrand til Fagerstrand. I sin visjon fra 2012 presenterer de T-bane til Fornebu og over/under Oslofjorden til Bjørnemyr/Nesoddtangen. Styreleder Stillulf Karlsen presenterte på folkemøte på Nesodden en ide om ring T-bane over Bunnefjorden til Berger og Nesoddtangen med kryssing til Bygdøy og tilbake til Oslo sentrum. Som styreleder i Oslo Havn har han i oppdrag å utvide Oslo sitt “fjordby-prosjekt”. Hvor mange innbyggere på Nesodden forutsetter en slik gigantisk T-banesatsing?

Foreløpig er dette på idestadiet, men det dukker ikke tilfeldig opp. Fra Ruters visjon 2012: “Frem mot 2030 ventes en befolkningsøkning i Oslo og Akershus på over 30 %, ca. 350 000 personer. Med antatt veksttakt frem mot 2060 passerer folketallet 1,9 mill, dvs en tilvekst på ca 750 000 nye innbyggere (65 %). I dag bor nær 25 % av landets befolkning i Oslo og Akershus, og trendene peker mot ytterligere konsentrasjon i bosetting og arbeidsplasser i Oslo og de nære kommunene i Akershus,..” 

Når Ruter legger fram ideer om Nesodden som hovedsatsingsområde for utvikling av T-bane om 15-20 års tid, hvor stor del av denne befolkningsveksten er da tiltenkt oss?

Svært mye av arealene rundt Oslo er vernet av markaloven. Det gjelder også marka i Ski og Ås. Det er nesten bare Frogn og Nesodden som ikke har skogen vernet.

Nå er det vondt å forestille seg politisk flertall for en nedbygging av Nesoddmarka. Men grepene for å gå rundt vår selvbestemmelse kommer. Nesodden AP støtter forslaget fra Oslo om å slå sammen Oslo og Akershus fylker. Ordførerne i Frogn, Ås og Ski har gått ut og foreslått sammenslåing til en gigantkommune med 60 000 innbyggere. Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for at kommuner skal kunne tvangssammenslås. Sterke krefter arbeider altså for at hva innbyggerne på Nesodden mener, ikke skal ha avgjørende betydning. 


No comments: