Sunday, August 31, 2014

Lærerkonflikten er folkevalgte sitt ansvar


Det er en ære å bli objekt for AMTAs leder 29/8. AMTA beskriver meg som en mulig fare. Redaktørens uvitenhet framstår for meg som et større problem. Han tar feil når det gjelder ansvars- og oppgavefordelingen i lærerkonflikten.
Kommunestyret er arbeidsgiver og ansvarlig for hvordan vi behandler våre ansatte.
Konflikten med lærerne

Når det gjelder sentrale oppgjør, som det lærerne nå er oppe i, gjelder følgende:
Kommuneloven  § 28. Overdragelse av tariffavtalemyndighet.
"Kommunestyret og fylkestinget kan selv gi en sammenslutning av kommuner og fylkeskommuner fullmakt til å inngå og si opp tariffavtale....."

Kommunenes Sentralforbund (KS) driver altså den aktuelle konflikten på kommunestyret sine vegne. Forhandlingsutvalget, som AMTA blander inn i debatten, har ikke noe med de sentrale forhandlingene å gjøre. På KS sitt fylkesmøte,som forbereder tariffoppgjøret, møter politisk valgte representanter for Nesodden kommune. Kommunestyrets representanter var Sandberg og Gudmundsen. (Holm hadde forfall).
Har de på kommunens vegne gitt KS støtte i å kreve omfattende endringer i arbeidstidsavtalen? Hva slags synspunkter og vedtak har de støttet på vegne av kommunestyret?

Tidligere ble KS sitt debattopplegg behandlet i Formannskapet. I Sandbergs periode har dette tatt slutt. Det pågående tariffoppgjøret er ikke diskutert i noe kommunalt organ jeg vet om.

Normalt vil ikke en del av arbeidsgiversiden kommentere krav under veis i et oppgjør. Dette skal gjøres gjennom politiske styringsvedtak på forhånd, og ved en vurdering av resultatet etterpå. Ingen av delene har skjedd på Nesodden. Så langt har Sandberg nektet å svare på spørsmål om kommunens stemmegiving.

Den eneste gangen saken har blitt behandlet i kommunestyret var en interpellasjon fra Rødt i mars. (Etter at forhandlingsopplegg var vedtatt, og det var tydelig at KS styrte mot konflikt). Vårt forsøk på å få kommunestyret til å ta stilling til innholdet i konflikten – KS sine krav til endringer i arbeidstidsavtale – mislyktes fordi Sandberg fremmet et alternativt forslag, som ikke omhandlet lærernes arbeidstid.

AMTA kritiserer ikke at kommunestyret, som er ansvarlig arbeidsgiver, har unnlatt å tatt stilling til de prinsipielle spørsmålene i tariffoppgjøret.

AMTA kritiserer ikke at kommunens politiske linje i lærerkonflikten utformes av enkeltpersoner uten politisk forankring. Tvert imot støtter AMTA Sandbergs manøver for å unngå at kommunestyret skulle ta stilling til arbeidstidskravet.

AMTA reagerer ikke på hemmeligholdet til Sandberg om hva kommunen faktisk har gjort.

AMTA reagerer på det uvanlige i å uttale seg i en konfliktsituasjon. Ikke ved å si at det er bedre sent enn aldri. Tvert imot, synes AMTA å mene at når Kommunestyret svikter sine plikter som arbeidsgiver, skal det fortsette.

Rådmannen og forhandlingsutvalget.

Forhandlingsutvalget som AMTA trekker fram har de lokale forhandlingene på Nesodden. Der kan rådmannen delegeres myndighet som følger:

kommuneloven paragraf 23 punkt 4
"Kommunalt og fylkeskommunalt folkevalgt organ kan gi administrasjonssjefen myndighet til å treffe vedtak i enkeltsaker eller typer av saker som ikke er av prinsipiell betydning, hvis ikke kommunestyret eller fylkestinget har bestemt noe annet."

Enkelt sagt: Kommunestyret bestemmer det grunnleggende, gjerne gjennom en vedtatt arbeidsgiverstrategi. Rådmannen kan ta detaljene.

AMTA skriver: «Javisst sitter ordføreren selv i dette (forhandlings)utvalget , men i følge henne selv, mer for å «holde oversikt» enn for å «blande seg inn». Dette demonstrerer en ordfører som har har valgt å overlate den politiske styringen til Rådmannen. Hun sitter i utvalget for å sikre at forhandlingene skjer i tråd med kommunestyrets arbeidsgiverpolitikk. En ordfører som ikke forstår at hun representerer organet som bestemmer, er oppsiktsvekkende.

Kommunestyret kan delegere oppgaver, men kan ikke delegere bort ansvaret. Vi har ansvaret for hva KS gjør på våre vegne. Vi har ansvaret for hvert eneste tiltak Rådmannen gjør.

At en avis ikke stiller politikere til ansvar, men gir hjelp til politikere som løper fra ansvaret, er nokså originalt. AMTA er en Arbeiderpartiavis, og jeg kan forstå en redaktør sitt behov for å vise lojalitet. Men det fritar ikke for plikten til å undersøke fakta og prøve å stille kritiske spørsmål.

Geir Christensen
Rødt

No comments: